Sfaturi pentru varză murată


Pentru o varză murată de calitate, gustoasă şi hrănitoare aveţi în vedere următoarele sfaturi din bătrâni:

varza

-puneţi varza la murat în zilele cu lună plină

-la 10kg de varză se pun 1 kg de morcov şi 250-350gr de sare

-nu folosiţi vase de aluminiu sau tablă zincată

-varza se pune la murat în straturi căpăţâni întregi şi jumătaţi, aşa se păstreză mult mai bine vitaminele

-se acoperă cu frunze şi o cârpă de bumbac, iar deasupra se aşează un platou de ceramică cu o greutate deasupra

-platoul trebuie sa fie acoperit de lichid ( moare = soluţia salină)

-se ţine la început  o teperatură de 18-22 de grade

-zilnic se înlătură spuma şi se introduce în căteva locuri un beţişor curat pentru eliminarea gazelor

-procesul de fermentaţie se termină atunci când moare este limpede, moment în care varza se transferă la rece

5 Răspunsuri

  1. Steluta:azi am luat varza si vreau s-o pun pe luna plina!da ce e daca pui pe luna plina?
    Alerg sa vad cind e luna plina!
    Am ratat luna plina a fost pe 2/3 nov.

    • Bună Mariana. Probabil că influenţa lunii ajută să stea varza mai bine🙂, dar eu cred că o pondere mai are o are temperatura la care se pune varza şi respectarea cantităţii de sare, aşa că îţi urez spor la …murat🙂 că doar nu o să ţii bunătate de varză pană se face lună plină iar.

  2. Scuzele mele Simona!
    Draga Simona(nu Steluta)mai sus am gresit numele!

    • Aştept un miel frumos de Paşte sau un purcel de lapte de Crăciun🙂.

  3. Multumesc de raspuns!esti o draguta!
    Uite daca tu zici nu mai astept o alta luna plina!
    Mielul e prea departe,dar un porc de Craciun DA , cu o conditie sa vii sa-l papam impreuna!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: